Pieczarkowce na cieście francuskim
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 700 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt cebuli
- 0.5 szt czerwonej papryki
- 5 plastrów szynki
- 3 gałązki zielonej pietruszki
- masło do smażenia
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy tak, by uzyskać do dekoracji 15 plasterków, a resztę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy na drobną kostkę. Plasterki pieczarek podsmażamy na maśle i wyjmujemy na talerzyk, resztę podsmażamy razem z cebulą i papryką. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko mieszamy i smażymy ok. 15 minut. Następnie farsz odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2
Ciasto francuskie kroimy na 10 prostokątów. Spodnią część każdego pieczarkowa smarujemy ketchupem, kładziemy farsz, plaster szynki i przykrywamy górną częścią ciasta. Krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i sklejamy dociskając widelcem.
Krok 3
Pieczarkowce kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy na wierzchu jajkiem i pieczemy przez 20 min. w temp. 200 ºC.
Po upływie 15 minut ciastka wyciągamy z piekarnika, przyklejamy plasterki pieczarek za pomocą jajka i dalej pieczemy.
Pieczarkowce dekorujemy listkami zielonej pietruszki.