Rolada pokrzywowa z wędzonym kurczakiem
Składniki
CIASTO :
- 270 g świeżych młodych listków pokrzywy
- 0.5 szt sok z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- do smaku sól, pieprz
- 5 szt jajek
- 2 opakowania serki puszyste śmietankowe (u mnie z biedronki, może być Almette, Piątnica)
- 0.5 szt cebuli
- 1 szt udko wędzone z kurczaka (można zastąpić wędliną z piersi indyka)
Przygotowanie:
Krok 1
Młode listki pokrzyw dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak by całe były zakryte. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy łyżeczkę soli. Gotujemy do momentu, aż listki będą miękkie.
Odsączamy wodę z gotowania, pokrzywy przekładamy do pojemniczka, wlewamy 1/2 szklanki wody i blenderem rozdrabniamy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy przygotowane pokrzywy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Od czasu do czasu mieszając podgrzewamy na średnim ogniu, aż wyparuje cały płyn z patelni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy mikserem, a następnie dodajemy do zimnych pokrzyw. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy pokrzywowo-żółtkowej. Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia się piany z pokrzywami, tak by puszystość białek była jak najlepiej zachowana. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku gazowym nagrzanym do 155 stopni przez około 25 minut lub w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 140 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Serki wyjmujemy do miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do serków. Wszystko razem mieszamy.
Krok 3
Z zimnego ciasta pokrzywowego zdejmujemy papier do pieczenia.Na stronie na której był papier rozprowadzamy przygotowany serek. Z jednej strony odmierzamy margines około 2 cm, za tym marginesem nakładamy pasek około 3 cm szerokości z udek wędzonych lub wędliny, na całej długości ciasta. Następnie zaczynając od zostawionego marginesu zwijamy roladę, po zwinięciu kurczak będzie stanowił środek rolady.Roladę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.