Pinchos
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek Baena
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony
- 0.25 łyżeczki suszonego chilli
- listki z 2 gałązek tymianku
- 120 g białych szparagów
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 8 kromek chleba
- 1 plaster serrano (hiszpańskiej szynki dojrzewającej)
- 8 pasków opieczonej papryki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku podgrzać czosnek, chilli i listki tymianku. Czosnek powinien się zezłocić. Odstawić do ostygnięcia. Szparagi obrać i ugotować do miękkości w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. W malakserze zmiksować szparagi z mielonymi migdałami i przecedzoną aromatyzowaną oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Kromki chleba opiec na złoto na patelni lub w tosterze. Wykroić przy pomocy foremki małe okrągłe kawałki. Na każdym położyć porcję musu szparagowego. Na wierzchu ułożyć kawałki szynki i opiekanej papryki. Całość można polać jeszcze oliwą.
Krok 3
Podawać z kieliszkiem wina... hiszpańskiego.