Podpłomyki z pastą z czerwonej fasoli ze speck’iem
Składniki
ciasto na podpłomyki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- woda
pasta z czerwonej fasoli i speck
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- sok z limonki
- pieprz
- chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szynka speck, tyle plastrów, ile podpłomyków
Przygotowanie:
Krok 1
Ilość mąki jest zależna od tego, ile podpłomyków chcemy uzyskać. Dodajemy do tego szczyptę soli i również tyle wody, ile potrzeba do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.
Gotowe ciasto wałkujemy na 0,5cm szer. Wykrawamy szeroką szklanką koła i dodatkowo je jeszcze rozwałkujemy jeżeli są za grube. Krążki rzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Opiekamy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamy.
Krok 2
Fasolę możemy delikatnie podgrzać w mikrofali, albo w garnku żeby łatwiej się blendowało. Dodajemy czosnek, sok z połowy limonki, sól, pieprz, chili (do smaku), oliwę z oliwek i wszystko blendujemy.
Gotowe podpłomyki smarujemy pastą, a na wierzch kładziemy plaster specka:)