Quiche z łososiem i gruszką

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dziś przenoszę Was do północno-wschodniej Francji, skąd wywodzi się quiche. Składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny quiche z łososiem, słodką gruszką i aromatycznym serem camembert. Danie nie tylko ładnie się prezentuje - również wybornie smakuje, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Obejrzane: 117
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • sól
  • Nadzienie:
  • 120 g łososia wędzonego
  • 4 jajka
  • 125 g sera camembert
  • 180 ml śmietany 30%
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz kolorowy i sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Spód obciążamy ceramicznymi kulkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 12 minut. Następnie usuwamy kulki ceramiczne i pieczemy ciasto kolejne 10 minut, aby się zrumieniło.

Nadzienie

Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty.

Notes

- jeżeli używacie metalowej formy, należy ją wcześniej natłuścić masłem

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/quiche-z-lososiem-i-gruszka/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×