Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym
Składniki
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 2 szt jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mleka
- 0.25 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 200 g filetu z łososia
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- 0.5 pęczka koperku
- 0.5 szt świeżej , czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- sezam czarny lub biały do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
Smacznego!