Rolada serowa nadziewana pieczarkami i kurczakiem
Składniki
CIASTO SEROWE :
- 300 g żółtego sera GOUDA
- 200 g majonezu
- 5 jajek
FARSZ :
- 250 g pieczarek
- 250 g fileta z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mieszamy chwilkę i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do blaszki. Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
W miedzy czasie przygotowujemy farsz, a gdy ciasto się upiecze odstawiamy na chwilkę na bok, aby przestygło na tyle, żeby przy zdejmowaniu papieru nas nie poparzyło.
Krok 2
Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i bez przykrycia dusimy, aż wyparuje cały powstały płyn. Wykładamy na ręcznik papierowy do wystudzenia.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Do miski wrzucić przygotowane pieczarki i kurczaka, wbić jajka, dodać bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Krok 3
Ciepłe ciasto odrywamy od papieru. Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy przygotowany farsz zostawiając z obu stron około dwu centymetrowe marginesy i zwijamy w miarę ściśle roladę (ja pomagałam sobie papierem do pieczenia).
Krok 4
Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aby farsz się przepiekł. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.