Frittata z cukinią i tymiankiem
Składniki
- 350 g cukinii
- 5 jajek
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- listki tymianku
- sól morska do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy, aby pozbyć się soku.
Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, serek śmietankowy, cukinię i listki tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Krok 2
Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut.
Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje.