Sakiewki z tuńczykiem

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Ciasto francuski to niezwykle kruche i delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał.
Obejrzane: 806
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • pieprz czarny sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, kapary drobno siekamy i dodajemy do jajek. Tuńczyka odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru sosu. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie powinno mieć konsystencję gęstej pasty.
Każdy arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy sporą ilość nadzienia, zawijamy rogi ciasta do góry i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując nie wielkie odstępy między sakiewkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut.

Notes

- do sakiewek świetnie pasuje filiżanka czerwonego barszczu
- sakiewki świetnie smakują na ciepło jak i na zimno
- ciasto francuskie nie może zbyt długo leżeć w cieple, dlatego najpierw należy przygotować sakiewki z jednego arkusza ciasta i upiec. Drugi arkusz w tym czasie przechowujemy w lodówce

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sakiewki-z-tunczykiem-2/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×