Sakiewki z tuńczykiem
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 2 średnie czerwone cebule
- 5 jajek
- 2-3 łyżki kaparów
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- pieprz czarny sól
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, kapary drobno siekamy i dodajemy do jajek. Tuńczyka odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru sosu. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie powinno mieć konsystencję gęstej pasty.
Każdy arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy sporą ilość nadzienia, zawijamy rogi ciasta do góry i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując nie wielkie odstępy między sakiewkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut.
Notes
- do sakiewek świetnie pasuje filiżanka czerwonego barszczu
- sakiewki świetnie smakują na ciepło jak i na zimno
- ciasto francuskie nie może zbyt długo leżeć w cieple, dlatego najpierw należy przygotować sakiewki z jednego arkusza ciasta i upiec. Drugi arkusz w tym czasie przechowujemy w lodówce
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sakiewki-z-tunczykiem-2/