Szparagi w maślano-winnym sosie
Składniki
- 500 g szparagów białych
- 2 łyżki cukru brązkowego
- 1 łyżeczka soli
- 60 g sklarowanego masła
- 0.25 szklanki octu z białego wina (ja użyłam jabłkowego- też pasuje)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Obieramy przy końcu grubiej, u nasadu cieniutko. Obrane szparagi wkładamy od razu do wody, aby nie wyschły i gotujemy ok 15 minut.
Przygotowujemy sos: na patelnie wlewamy ocet winny, gotujemy przez 2 minuty i dodajemy masło z cukrem i szczyptą soli. Smażymy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając tak, aby sos powoli gęstniał.
Szparagi odcedzamy i polewamy sosem. Pycha!!!