Sałata z rukoli, pomidorków koktajlowych z parmezanem
Sałata z rukoli, pomidorków koktajlowych z parmezanem mega włoski klasyk, który uwielbiam i bardzo często robię. Słoneczne Włochy w czystej postaci, kto przynajmniej raz był we Włoszech rozpozna to połączenia składników bezbłędnie. Lubię tą sałatkę ponieważ robi się ją w 5 minut. Jeśli masz składniki pod ręką sama się zrobi :). jak szybko przygotować to włoskie smakowe cudo? Rukolę umyj, osusz. Przełóż rukolę do misy. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Ułóż na rukoli. Do kubka wlej oliwę i ocet balsamiczny, dodaj rozdrobniony (lub wyciśnięty) czosnek, sól do smaku. Dobrze wymieszaj i polej sałatę. Przemieszaj wszystkie składniki. Posyp startym parmezanem i kolorowym pieprzem. Gotowe :) Sałata ta jest świetna samodzielnie ale może być też super uzupełnieniem dla dan mięsnych. Rukola jest super warzywem: Jest bardzo dobrym źródłem folianów (B9) oraz witamin A i C. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K, potas, wapń, magnez i żelazo, a także białko roślinne, cukry, błonnik, chlorofil. Jest także źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasycone, kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 i olejków eterycznych, które stymulują apetyt, wspomagają trawienie, oczyszczają organizm i poprawiają krążenie. Jedzmy rukolę :)