Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową
Składniki
Sałatka
- 5 truskawek
- 4 liście sałaty masłowej
- 1 garść rukoli
- 200 g serka wiejskiego
- 0.5 słodko-kwaśnego jabłka
- 1 pomarańcza
- 4 plasterki włoskiej szynki Bresaola
Dresing pomarańczowy
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- szczypta tymianku
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatę umyć i porwać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery i na pół. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę wyfiletować i porozrzucać wraz z truskawkami oraz jabłkiem na serku i liściach sałaty. Szynkę pozawijać w ruloniki i pociąć na mniejsze kawałki. Ułożyć dowolnie.
Polać sałatkę dresingiem - wycisnąć sok z pomarańczy, dodać miód i doprawić do smaku ziołami. Przyozdobić listkami świeżej mięty i tymianku.
Smacznego!