Kalie szynkowe nadziewane serkiem z ogórkowymi łodyżkami
Składniki
- 8 cienkich okrągłych plastrów szynki
- 1 opakowanie serka puszysego (smak dowolny, u mnie chrzanowy)
- 1 ogórek
Przygotowanie:
Krok 1
Ogórka obieramy, kroimy na dwie równe części, następnie każdą na ćwiartki po długości.
Na plasterek szynki nakładamy łyżeczkę serka puszystego i rozsmarowujemy zostawiając go więcej po środku, a na bokach cieniutką warstwę, która będzie jakby klejem.
Na środku układamy ogórek tak, aby końcowa (spiczasta) część była pręcikiem, a środkowa łodyżką i delikatnie składamy z dwóch stron zlepiając oba boki serkiem.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi składnikami.
Kalie układamy na sałacie lub innym podkładzie..
Schłodzić przez około godzinę, aby szynka dobrze się zlepiła z serkiem.