Śledź w bazylii i tymianku
Składniki
- 500 g śledzi
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- 0.5 szklanki wody
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki cukru
- ziele angielskie
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki tymianku
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie moczymy ok. 3 godzin lub całą noc.
Krok 2
Wodę doprowadzamy do wrzątku, dodajemy ocet, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko mieszamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Studzimy.
Krok 3
Śledzie odsączamy, kroimy w większe kawałki.
Krok 4
W większym naczyniu układamy warstwami: śledzie, cebulę z zalewy i posypujemy przyprawami (zwykle w litrowym słoiku wychodzi po 5 warstw). Na koniec wszystko zalewamy zalewą i zasypujemy bazylią i tymiankiem. Ostawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 2 dni.
Krok 5
SmacznegoKolego.blogspot.com