Grillowane cukinie z nadzieniem z ricotty z dodatkiem kwiatu pora
Składniki
- 2 szt średnie cukinie
- 2 opakowania serka ricotta
- 1 szt kwiat pora
- 5 szt suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 szt listków świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Do ricotty dodajemy pokrojone suszone pomidory, oberwane kwiatki pora ( ja swoje po prostu obcinałam nożyczkami:), posiekaną bazylię, wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
Cukinię pokroić wzdłuż na plastry skropić oliwą z oliwek i grillować do uzyskania odpowiedniej wielkości ( u mnie grill elektryczny ale śmiało można na grillu tradycyjnym). Na środek każdego plastra nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik. Ja na każdy rulonik kładłam dodatkowo cząstkę grillowanego pomidorka koktajlowego. Całość ułożyć na rukoli i goootowe!!!
Jeszcze do kwiatu pora super wyglądają w wazonie i bardzo długo zachowują świeżość.