Śledzie w oleju z czerwoną cebulą, papryką czerwoną i suszonymi pomidorami
Składniki
- 400 g śledzi
- 2 szt czerwonej cebuli
- 1 szt papryki czerwonej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1.5 łyżki cukru
- do smaku sól, pieprz, papryka ostra wędozna
- ok 300 ml oleju rzepakowego
- 7 szt suszonych pomidorów w oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie zalać wodą i ostawić na ok 2- 3 godziny, zmieniając w tym czasie wodę dwukrotnie. Cebulę pokroić w piórka, z papryki wyciągnąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, natomiast pomidory w większą kostkę. Śledzie po namoczeniu pokroić na mniejsze kawałki, "na raz".
Cebulę przyprawić odrobiną cukru, octem, solą, pieprzem oraz papryką- mniej więcej po ok 1/4 łyżeczki. Skórkę z cytryny połączyć z sokiem z cytryny oraz cukrem, następnie oddać do oleju i wymieszać.
Do słoik kolejno układać śledzie, cebulę, paprykę oraz pomidory, następnie całość zalać olejem i wstawić do lodówki. Po jednej nocy są gotowe, ale kiedy postoją w lodówce dłużej są jeszcze lepsze;)