Śledzie w pomidorach
Składniki
- 500 g śledzi
- cebula
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 500 g grzybów
Przygotowanie:
Krok 1
Filety śledziowe (Matiasy) namaczamy w wodzie. Odstawiamy na 2-3h - by pozbyć się nadmiaru soli, odsączamy. Każdy płat przekrawamy na 3-4 części. Układamy w naczyniu.
Krok 2
Cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy cebulę. Szklimy ją na rumiano dodając przecier pomidorowy oraz pierz. Mieszamy dokładnie i dusimy chwilkę.
Krok 3
Na śledzie wykładamy zawartość patelni.
Krok 4
Marynowane grzyby odsączamy z zalewy kroimy drobno. Posypujemy nimi po całości naczynie ze śledziami.
Krok 5
Odstawiamy na 2-3h. do lodówki.