Śledzie pomidorowo-korzenne
Składniki
- 250 g filetów śledziowych a`la matias w oleju
- 2 średniej wielkości cebule
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 20 ziaren kolendry
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 całe goździki
- 2 liście laurowe
- 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 mielonej szczypty gałki muszkatołowej
- 3-4 szczypty soli
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać miód, pieprz, kolendrę, goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić razem przez chwilkę, po czym dodać ocet, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy i zagotować. Gdy marynata się zagotuje wyłączyć palnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Krok 2
Filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić na kawałeczki. W słoiku układać warstwami marynatę i śledzie do wyczerpania składników, pamiętając by na samym dole oraz na wierzchu znalazła się marynata. Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia po upływie dwóch dni.