Tofu teriyaki z pikantnym sosem śliwkowym
Składniki
TOFU TERIYAKI:
- 2 opakowania tofu po 180g
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
SOS ŚLIWKOWY:
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0.25 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 0.25 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku obrany i starty na tarce o drobnych oczkach
- PLACKI MANDARYŃSKIE:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki gorącej wody
- olej sezamowy
- DODATKI:
- zielony ogórek
- pęczek dymki
Przygotowanie:
Krok 1
Tofu odcisnąć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W plastikowym, zamykanym pojemniku rozmieszać składniki marynaty, następnie dodać pokrojone tofu, zamknąć pojemnik i wymieszać całość potrząsając pojemnikiem. Zamarynowane tofu odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej.
Krok 2
Składniki sosu umieścić w małym rondelku. Podgrzewać ostrożnie na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu gdy sos się zagotuje. Gotowy sos zdjąć z palnika, przelać do czystego słoiczka, ostudzić i schłodzić w lodówce.
Krok 3
Ogórek umyć, obrać, przekroić, wybrać łyżeczką nasiona, a miąższ pokroić w słupki o długości 7-8 cm. Dymkę opłukać i pokroić w kawałki tej samej długości.
Krok 4
Mąkę wsypać do miski, następnie wlać wodę i wymieszać wszystko łyżką. Zagnieść ciasto. Gdyby zaszła taka potrzeba dosypać trochę mąki bądź dolać nieco wody. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne, ale kawałki nie powinny przyklejać się do rąk. Ciasto podzielić na 20 części.
Brać po dwa kawałki ciasta, każdy z nich rozwałkowywać bardzo delikatnie na placek o średnicy 3-4 centymetrów. Jeden z nich skropić odrobiną (2-3 krople) oleju sezamowego i rozsmarowywać go po całej powierzchni placka. Nałożyć drugi placek i razem ostrożnie rozwałkowywać na placek o średnicy ok. 10cm. Aby praca szła nam sprawnie po przygotowaniu 2 lub 3 porcji możemy zacząć smażyć i jednocześnie wałkować kolejne. Placki kłaść na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć po 1-2 minuty z każdej strony. Obracać gdy na spodzie pojawią się brązowe plamki. Dobrze usmażone placki bez trudu można rozdzielić. Rozdzielać je i układać na talerzu. Przykrywać ściereczką i smażyć kolejne. Gdy na patelni smażą się placki wałkować kolejne według tej samej metody. Postępować w ten sposób do wyczerpania ciasta.
Krok 5
Patelnię skropić olejem rzepakowym lub słonecznikowym i dobrze rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię kłaść kostki tofu i smażyć na złocisto z każdej strony.
Krok 6
Przed podaniem każdy placuszek posmarować niewielką ilością sosu śliwkowego (1/2-1 łyżeczki), nałożyć kilka kawałeczków usmażonego tofu, kilka słupków ogórka i 2-3 źdźbła dymki. Zwijać zawiniątka niezbyt starannie tuż przed włożeniem ich do ust.