Śledzie z porem i jabłkiem
Składniki
- 600 g filetów śledziowych matjasów
- 1 duży por *
- 2 duże, słodkie jabłka **
- 80 g suszonej żurawiny
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- pieprz czarny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sol
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 4 godziny. Czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone. Najlepiej jest spróbować w międzyczasie śledzia. Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy w 1 cm paski. Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy nasienie i kroimy w większą kostkę. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Jogurt, musztardę i pieprz łączymy ze sobą. Dodajemy żurawinę, por, jabłka (z sokiem), natkę pietruszki oraz pokrojone śledzie. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na tym etapie możemy dodać sól, jeśli zachodzi taka potrzeba. Śledzie wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzły.
Smacznego!
* biała część
** polecam użyć słodkich, soczystych jabłek. U mnie odmiana Pink Lady