Sola w zalewie octowej
Składniki
- 1 kg filetów z soli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka oleju
Zalewa do ryby
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z soli (jeśli mrożone) rozmrozić w mleku. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki, około 7cm. Każdy kawałek ryby panierować w mące. Na patelni rozgrzać olej smażyć filety na rumiano z obu stron.
Krok 2
Składniki na zalewę zagotować razem. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3
W naczyniach układać ryby (mogą być to duże słoje) i dodać ziele angielskie, liście laurowe i zalać zimną zalewą.
Krok 4
Ryby odstawić na 12 h (na noc) do dokładnego przegryzienia się smaków. Podawać wyjęte z zalewy octowej.