Tapas – daktyle faszerowane lazurem owinięte szynką serrano
Składniki
- 12 dorodnych daktyli
- 12 kawałków szynki Jamon Serrano
- 10 plastrów sera lazur
- 12 wykałaczek
- świeża kolendra do przystrojenia i jedzenia
Przygotowanie:
Krok 1
Wydryluj daktyle. Na łyżeczkę do herbaty nabieraj sera i faszeruj nim daktyle.
Krok 2
Wyfaszerowane serem daktyle owiń dosyć ścisło w szynkę Jamon Serrano, przekłuj wykałaczką.
Krok 3
Tak przygotowane tapas pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 5-7 min. Ser powinien zacząć wypływać z daktyli a szynka lekko się przypiec.
Krok 4
Gotowe daktyle przekładamy na deskę posupujemi całymi łodygami kolendry i podajemy. Do tak przygotowanych tapas można podać opieczone pieczywo, lekko skropione dobrej jakości oliwą np. BAENA oraz czerwone wino z regionu Ribera del Duero.