Białoruska sałatka świąteczna
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki, średniej wielkości
- 4 buraki, średniej wielkości
- 2 jajka
- 1 cebula słodka, średniej wielkości
- majonez, mały słoik
- sól do samku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Makrelę czyścimy z ości, mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i doprawiamy do samku solą i pieprzem.
Krok 2
Ziemniaki i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie, należy je wyjąc zanim będą bardzo miękkie.
Krok 3
Buraki gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie, wyjmujemy zanim będą bardzo miękkie.
Krok 4
Jajka gotujemy na twardo. I siekamy oddzielnie białko i żółtko.
Krok 5
Ugotowane warzywa ścieramy na tarce z dużymi oczkami, nie łączymy ich.
Krok 6
W salaterce układamy: makrelę wymieszaną z cebulą - wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu i posypujemy posiekanymi białkami. Kolejną warstwę układamy z marchewki - wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy ziemniaki - wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Na końcu układamy buraczki - wierzch smarujemy cienką warstwą majonezu. Górę sałatki posypujemy posiekanymi żółtkami. Wierzch można odekorować koperkiem lub natką pietruszki.
Krok 7
Stosuję także wersje light, mieszam po połowie majonez i gęsty jogurt. Czasem kalorie są ważne, tymbardziej w okresie świątecznym.
Krok 8
Smacznego :)