Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 350 g jogurtu naturalnego
- 150 g sera pleśniowego
- 1 cebula
- 0.5 łyżeczki płatków chili
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- świeży tymianek
- świeży estragon
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze.
Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak.
Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy ciastem francuskim, pamiętając o zrobieniu wyższych rantów, żeby farsz nam nie uciekł. W cieście robimy dziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia.
Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki cebuli.
Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach zmniejszyłam nieco temperaturę, ponieważ mój piekarnik ma tendencję do przypiekania.