Torcik śledziowy
Składniki
- 5 filetów śledziowych
- 3 buraczki
- 4 ziemniaki
- cebula
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 4 kromki pumpernikla
- jabłko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Z pumpernikla wykroić obręczą 4 koła.
Krok 2
Śledzie wymoczyć w wodzie.
Krok 3
Ugotować ziemniaki.
Krok 4
Buraczki piec w folii - 180 stopniach przez około 60 minut.
Krok 5
Pół cebuli, pokrojonej w kostkę, usmażyć na oleju.
Krok 6
Posiekać połowę cebuli.
Krok 7
Do białej masy dodać pokrojone w kostkę śledzie, ziemniaki, jabłko, śmietanę, cebulę i musztardę.
Krok 8
Do różowej masy wrzucić, pokrojone w kostkę, śledzie, buraczki, podsmażoną cebulę.
Krok 9
Układać kolejno: pumpernikiel, biała masa, pumpernikiel, różowa masa.