Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g kiełbasy chorizo
- 50 g sera żółtego
- 10 pomidorków śliwkowych
- 1 mała cebula
- ⅓ papryki pomarańczowej
- ⅓ papryki żółtej
- ⅓ papryki zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy do chili con carne
Przygotowanie:
Krok 1
Chorizo kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z kiełbasy. Podsmażamy na średnim ogniu, aż kiełbasa się wysmaży. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm.
Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy brzeg na około 1cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwijamy. Górny brzeg przekładamy na dół, a dolny na górę. Tak przygotowane porcje układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy po jednej łyżce farszu. Wierzch posypujemy serem startym na średnich oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciasto powinno być rumiane.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/wytrawne-francuskie-ciastka-z-chorizo/