Wytrawne muffinki z rukolą
Składniki
Składniki mokre
- 0.33 szklanki olej rzepakowy
- 0.5 szklanki mleko
- 1 szt jajko
składniki suche
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka ostra papryka
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 0.5 łyżeczki suszona bazylia
- 1 szczpyta sól, pieprz
- 50 g rukola Fit&Easy
- 100 g ser z niebieską pleśnią
- 12 szt pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Krok 1
Łączymy składniki mokre (olej, mleko i jajka)
Krok 2
W osobnej misce łączymy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, przyprawy)
Krok 3
Składniki mokre mieszamy z suchymi
Krok 4
Ser kroimy w kostkę, rukolę siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Krok 5
Nakładamy po łyżce ciasta do silikonowych pojemników do muffinek bądź papilotek.
Na wierzch każdej muffinki kładziemy pomidorka i wciskamy go lekko w ciasto.
Krok 6
Pieczemy przez ok 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Z podanej ilości składników otrzymamy około 12 muffinek, które smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.