Domowe mini burgery z grilla

Dodany przez: mlem (więcej moich przepisów)

Bułeczki są domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane.
Obejrzane: 265
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

bułki 10 szt.:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 0.5 łyżeczki cukru,
  • 150 ml letniej wody,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 2 łyżki czarnego sezamu,

burgery 10 szt.:

  • 0.5 kg tłustego mielonego mięsa wołowo wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0.5 łyżeczki łyżeczki soli,
  • 0.5 łyżeczki soku z limonki,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • ponadto po 10 plasterków:
  • pomidora,
  • cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek),
  • białej cebuli,
  • sera mozzarella,
  • oraz:
  • sos chili,
  • rukola,
  • olej rzepakowy ,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do podsypania bułek.
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bułki:
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min.
Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki.
Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch delikatnie wodą i posypujemy sezamem. Można rozsypać sezam na płaski talerz i docisnąć do niego wilgotna część ciasta.
Bułeczki układamy na podsypaną mąką blasze, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 min.
Pieczemy ok. 15 min w 190°C.

Krok 2

Burgery:
Czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek. Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki.

Krok 3

Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą.
Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu.

Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella i grillowane warzywa i przykrywamy górną częścią bułki. Burgery możemy od góry przebić wykałaczką.

Krok 4

Rada: żeby mięso łatwo formułować wystarczy zwilżyć dłonie wodą.
Jeśli nie masz czasu na bułek pieczenie, to wystarczy je kupić, ale to już nie to samo, a wielkość burgerów dostosować do ich rozmiarów.
Smacznego 

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×