Egzotyczna sałatka ze śledziem
Składniki
- beczka śledzi – filety z suszonymi pomidorami 550 g SEKO
- kilka sztuk marakui
- kilka plasterków kiwi
- kilka plastrów ananasa, awokado i mango
- pestki z jednego granatu
- papryczka chilli
- owoc karamboli
- sok z cytryny
- sól
- imbir mielony
Przygotowanie:
Krok 1
Owoce marakui przekrawamy na pół, drylujemy, a miąższ przekładamy do miseczki. Kroimy filety z suszonymi pomidorami na mniejsze kawałki. Plastry ananasa, kiwi, awokado i mango kroimy w kostkę, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
Krok 2
Pokrojone owoce i filety z suszonymi pomidorami łączymy i dodajemy miąższ z marakui, pestki granatu i drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość mieszamy, delikatnie przyprawiając odrobiną soli oraz imbiru, i faszerujemy miseczki z marakui przygotowanym nadzieniem, dodatkowo ozdabiając każdą plasterkiem owocu karamboli.