Kusząca propozycja – czyli sałatka z kuskusem
Składniki
Sałatka
- 1/2 szklanki suchego kuskus
- 8-10 suszonych pomidorów marki Ponti
- 1 nieduże awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g sera feta
- 10-12 zielonych oliwek z pastą paprykową marki Serpis
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1 pęczek szczypiorku
Sos
- 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
Krok 2
Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
Krok 3
Oliwki kroimy na plasterki.
Krok 4
Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki kroimy w kostkę, a następnie spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
Krok 5
Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
Krok 6
Ser feta kroimy w kostkę.
Krok 7
Szczypiorek drobno siekamy.
Krok 8
Do miseczki z kuskus wrzucamy suszone pomidory wraz z olejem, pestki dyni i słonecznika, szczypiorek (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Całość mieszamy, a następnie łączymy delikatnie z serem feta i awokado. Przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze/miseczki lub formujemy bryłę przy pomocy obręczy lub szklanki/filiżanki.