Łąkowa sałatka z mniszkiem lekarskim, szpinakiem i szparagami
Składniki
- 1 pęczek mniszku lekarskiego
- 1 pęczek rukoli
- 1 cukinia
- 5 truskawek
- 5 szt szparagów białych
- 3 liście sałaty masłowej
- 5 szt pomidorków koktajlowych
- 0.25 opakowania sera feta
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki miodu
- 0.5 łyżeczki soku z cytryny
- 4 bratki
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na sos wlewam do słoiczka: oliwa z oliwek, musztarda, ocet balsamiczny, sól, pieprz, miód, czosnek sprasowany, sok z cytryny i mocno potrząsam, czosnek dodaję sprasowany.
Mniszek lekarski, szpinak, sałatę myję, osuszam i układam na talerzu.
Cukinię kroję na cienkie paski i dodaję do sałatki.
Truskawki kroję na pół, pomidorki koktajlowe też, ser feta na małe kwadraty.
Szparagi obieram, i gotuje w osolonej wodzie al dente.
Kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki, razem z bratkami.
Sałatkę polewam sosem