Sałatka makaronowa Eli ze szparagami
Składniki
sałatka
- 200 g makaronu penne
- 125 g roszponki
- 500 g białych cienkich szparagów
- 3 pomidory
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka płatków czosnkowych
- do smaku sól
sos
- 400 g serka wiejskiego granulowanego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 0.5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku,odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i ostudzić.
Krok 2
Roszponkę umyć i odwirować w wirówce do sałaty.
Krok 3
Szparagi umyć,obrać strugaczką ze skórki i odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi związać białą,bawełnianą nicią kuchenną. W wąskim,wysokim garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć związany pęczek szparagów,główkami do góry. Główki szparagów powinny wystawać nad wrzątkiem. Szparagi ugotować aldente,wyjąć ze wrzątku i przelać zimną wodą. Ugotowane szparagi pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki.
Krok 4
Pomidory umyć,osuszyć i pokroić każdy na 12 pół krążków.
Krok 5
Serek wiejski razem ze śmietanką przełożyć do miski,dodać czosnek granulowany,zioła dalmatyńskie,doprawić solą,pieprzem do smaku i wymieszać.
Krok 6
Makaron włożyć do miski,dodać pokrojone szparagi,pomidory,roszponkę,dodać dosmaczony serek i wymieszać. Całość posypać płatkami czosnku. Jeśli ktoś nie lubi czosnku to może pominąć. Sałatkę od razu podawać. Smacznego!