Lekka, majówkowa fit sałatka z soczewicy papryki, pomidorów i marchwi z dodatkiem oleju rzepakowego przepisu Konrada Gacy
Składniki
- 70 g soczewica czerwona
- 2 szt pomidory
- 1 szt papryka czerwona
- 1 szt papryka żółta
- 1 szt marchew
- 2 szt cebulka dymka
- 1 szczpyta natka pietruszki
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 1 szczpyta oregano
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach, pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulki szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy olej, oregano, pieprz i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną pietruszką.