Zielona sałatka
Składniki
- 1 opakowanie mixu sałat
- 200 g fileta z pstrąga łososiowego
- awokado
- kiwi
- 100 g twarogu wędzonego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka sezamu białego
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
- 150 ml olej rydzowy
- 0.5 cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
1. Mix sałat płuczemy, osuszamy.
2. Avocado przecinamy na pół. Usuwamy pestkę. Obieramy ze skórki, kroimy na plasterki - po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniało.
3. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
4. Pomidorki myjemy. Osuszamy i kroimy na cztery.
5. Pstrąga łososiowego obieram ze skóry. Pozbawiamy ości i kroimy w paski grubości 1cm. Solimy i pieprzymy bardzo delikatnie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, smażymy na rumiano rybę z każdej strony.
6. Na talerzu wysypujemy sezam czarny i biały - po czym obtaczamy w nim usmażoną rybkę.
Na talerzach układamy sałatkę, następnie avocado i kiwi. Oprószamy serkiem wędzonym. Układamy rybę i pomidorki. Polewamy olejem rydzowym, który zastąpi nawet najlepszy winegret!