Sałata z anchois
Składniki
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 70 g filecików anchois
- 2 jajka
- 2 łyżki kaparów
- papryka
- 15 czarnych oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Kapary osącz z zalewy (aby zmniejszyć intensywność ich smaku potrzymaj je w zimnej wodzie przez 30 minut). Na patelni rozgrzej około 2 cm warstwę oleju rzepakowego do temperatury 180 stopni. Smaż kapary przez 2 minuty, po tym czasie powinny być rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Ostudź. Do naczynia wyłóż mieszankę sałat (Fit&Easy Smart), dodaj fileciki anchois, ćwiartki lub ósemki jajek, oliwki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość posyp kaparami. Świetnie sprawdzi się tutaj sos winegret z nieco większą ilością czosnku.