Panzanella – sałatka toskańska
Składniki
- • 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
- • 30 ml ml oliwy z oliwek Olitalia
- • 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
- • 1 ząbek czosnku
- • pomidory kolorowe
- • 20g czerwona cebula
- • ½ pęczka bazylii
- • sól i pieprz do smaku
- • 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
- • 20g karczochów krojonych marki Ponti
- • 30g papryka pieczona
- • kilka kaparów marki Ponti
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie:
Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.