Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i sezonowych składników wyczarować wspaniałą sałatkę! Dziś częstuję Was pyszną, ziemniaczaną sałatką - niby zwykłą, a niezwykłą za sprawą cudownego sosu na bazie gęstego, kremowego jogurtu greckiego i charakternej musztardy. Połączenie tych dwóch składników gwarantuje nam aromatyczny i głęboki smak. Sałatka jest prosta, smaczna i sycąca. W letni, ciepły dzień z powodzeniem może zastąpić nam obiad. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach i piknikach pod chmurką. Sałatki ziemniaczane doskonale pasują do grillowanych mięs, więc jeśli zrezygnujecie z szynki - będzie świetnym dodatkiem do grillowanych potraw!
Obejrzane: 415
Porcje: 8
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 350 g młodego bobu*
  • 350 g szynki wiejskiej (dobrej jakości)
  • 2 duże pory
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • Sos:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżeczek musztardy rosyjskiej **
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • pieprz biały i sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut i odcedzamy. Ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie pory przecinamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie półplasterki. Szynkę kroimy w słupki. Przestudzone ziemniaki obieramy, większe ziemniaki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski.

Sos

Do jogurtu dodajemy musztardę, miód i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Sos po przygotowaniu może wydawać się mocno musztardowy, ale w połączeniu z ziemniakami i pozostałymi składnikami jest znacznie łagodniejszy.
Tak przygotowany sos łączymy z warzywami. Dodajemy świeżo posiekany koperek i mieszamy do połączenia się składników.
* można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego
** użyłam musztardy rosyjskiej, która ma intensywny i zdecydowany smak oraz unikatową, gruboziarnistą strukturę

Krok 2

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/salatka-ziemniaczana-z-bobem-i-sosem-jogurtowo-musztardowym/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×