Sałata z pieczonymi burakami, rabarbarem i mozzarellą
Składniki
- 0.5 kg buraków
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 opakowania mozzarrelli
- 1 opakowanie roszponki Fit&Easy
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 2 pomarańcze
- ocet balsamiczny
- 1 łyżka orzeszków pini
Przygotowanie:
Krok 1
Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Buraki można również piec w całości, dopiero potem obrać i pokroić w cząstki. Umyty rabarbar
pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z pomarańczy oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Na talerzu ułożyć roszponkę Fit&Easy, cząstki pieczonych buraków z rabarbarem oraz kawałki pomarańczy. Całość posypać pokrojoną w kawałki mozzarellą, świeżo siekaną bazylią i orzeszkami pini. Na koniec skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.