Kolorowa wariacja z jarmużem
Składniki
- 200 g jarmużu
- 4 buraczki
- 3 marchewki
- 1 pęczek dymki
- 3 listki czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Starte na tarce jarzynowej o grubych oczkach buraki i marchewkę duś pod przykryciem na oliwie około 15 minut.
Krok 2
Dodaj rozdrobniony jarmuż, posiekaną dymkę, posiekany czosnek. Skrop sokiem z połowy cytryny. Przypraw solą, pieprzem i jeszcze duś, aż buraki będą miękkie.
Krok 3
Przed podaniem posyp nasionami słonecznika. Podawaj na ciepło do dania głównego.
Sałatka wyśmienicie smakuje z kotletem mielonym. Moje dzieciaki się zajadały:)