Sałatka ze smażonym łososiem z dressingiem miodowo-musztardowym
Składniki
- 300 g łososia
- 2 garście ulubionej mieszanki sałat
- 1 duży ogórek gruntowy
- 1 mała papryczki chili
- łyżka świeżych ziół (natki, koperku, szczypiorku)
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Łososia kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy rybę, krótko obsmażamy. Sałatę mieszamy z rozdrobnioną chili, pokrojonym w plasterki ogórkiem i poszatkowanymi ziołami. Z czosnku, soku z cytryny, miodu, oliwy i musztardy robimy sos, doprawiamy go solą. Sałatę mieszamy z łososiem, całość polewamy sosem.