Sałatka Eli z figami i szynką serrano
Składniki
sałatka
- 60 g roszponki
- 60 g rukoli
- 90 g szynki serrano
- 4 figi
sos
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka syropu malinowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Roszponkę umyć,włożyć do wirówki do sałat i odwirować.
Krok 2
Rukolę też umyć i odwirować w wirówce.
Krok 3
Świeże figi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyte figi pokroić w ósemki.
Krok 4
Szynkę serrano wyjąć z opakowania,rozdzielić plasterki i każdy przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę plasterka szynki zwinąć w różyczkę.
Krok 5
Na półmisku rozłożyć rukolę i roszponkę. Na nich ułożyć różyczki z szynki i cząstki fig.
Krok 6
Do małego słoika wlać olej,syrop malinowy i ocet jabłkowy. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik zamknąć i wstrząsać nim,aż składniki połączą się w emulsję.
Krok 7
Powstałym sosem polać sałatkę przed samym podaniem. Smacznego!