Zielono mi
Składniki
Sałatka
- 1 garść szpinaku
- 4 szparagi
- 4 małe francuskie grzanki (maczene w jajku)
- 4 łyżki zielonego groszku z jogurtem
- 1 szczpyta miękkiego sera typu camembert
- 10 dkg wołowiny na steka
Sos
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj i dobrze osusz liście szpinaku, Ułóż na talerzu. Następnie namocz 2 kromki starego chleba w jajku i usmaż na suchej!!! patelni (francuskie grzanki), zielony groszek zmieszaj z dużą łyżką jogurtu i ułóż obok szpinaku. Zgrilluj wołowego steka wdług uznania i odłóż go na desce. W tym czasie sparz lub upiecz w piecu świeże szparagi. Usmażone grzanki połóż na szpinaku, pokrój steka w cienkie plastry i rozłóż na grzankach. Na wierzch połóż szparagi, posyp serem i polej zredukowanym sosem. Zamiast camemberta można zgrillować halloumi. To najlepsza sałatka i danie w jednym :)