Sałatka taco w miseczce z tortilli
Składniki
sałatka
- 1 szt sałata lodowa
- 3 szt pomidor
- 1 szt czerwona cebula
- 2 szt papryka żółta
- garści czarne oliwki
- 1 puszka czerwona fasola
- 3 ząbki czosnek
- 250 g ser żółty
- 500 g mięso mielone, wołowe
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 1 opakowanie tortilli (np. Dan Cake)
dressing:
- 6 łyżek oliwa z oliwek
- 3 łyżki czerwony ocet winny
- 1 łyżka papryka czerwona słodka (przyprawa)
- 1 ząbek (wyciśnięty przez praskę)
- 1 szczpyta chilli (przyprawa)
- 1 szczpyta cukier
- 1 szczpyta sól
Przygotowanie:
Krok 1
Do formy na babkę lub specjalnej formy do tortilli wkładamy tortille od dan cake, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut, pilnując by placki nie przypiekły się zbyt mocno.
Krok 2
Gotowe tortille wyjmujemy z forem i czekamy aż ostygną. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód tortilli.
Krok 3
Na dobrze rozgrzanym oleju krótko podsmażamy mięso mielone. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, czerwoną cebulę w drobne piórka. Czerwoną fasolę odsączamy.
Krok 4
Na sałatę w miseczkach wykładamy pokrojone pomidory, paprykę, mięso mielone, fasolę i pokrojone w krążki oliwki. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, posypujemy sałatkę w miseczkach.
Krok 5
Składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy każdą sałatkę tuż przed podaniem.