Sałatka jajeczna z chrzanem
Składniki
- 5 jajek
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka z groszku
- 100 g dobrej, wiejskiej szynki
- 5 średnich ogórków konserwowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 1.5 łyżki chrzanu *
- 3 łyżki majonezu
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
ajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy gaz i pozostawiamy jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jest to świetny sposób na gotowanie jajek na twardo. Jajka gotowane w ten sposób, nie mają wokół żółtka tej brzydkiej, szarej otoczki.
Wystudzone jajka kroimy w większą kostkę. W taką samą kostkę kroimy szynkę i ogórki konserwowe. Dodajemy kukurydzę i groszek odsączony z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. W kubeczku mieszamy majonez, chrzan, pieprz i sól. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy z sałatką.
Notes
* można dodać więcej chrzanu, w zależności od upodobań