Sałatka w tortilli z serem Morskim
Składniki
- - 2 placki tortilli
- - 100 g orzechów włoskich
- - 3 łyżki miodu
- - 2 garście młodego szpinaku
- - 2 garście rukoli
- - połowa mango
- - 150 g sera Morskiego MSM Mońki
- - 6 pomidorów suszonych w oleju
- - 1 łyżka musztardy sarepskiej
- - 1 łyżka soku z cytryny
- - 4 łyżki oleju z pomidorów
- - grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki.
Krok 2
Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły.
Krok 3
Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!