Sałatka z baby-szpinaku z pomarańczami
Składniki
- 1 paczka szpinaku (ok 300-400 g)
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak umyć. Przerzucić do miski.
Pomarańcze obrać ze skórki i nad miską ze szpinakiem (żeby zbierać wyciekający sok) wyłuskać miąższ i podzielić na mniejsze kawałeczki.
Wymieszać pomarańcze ze szpinakiem.
Dressing:
w szklance wymieszać oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny i pomarańczy.
Polać sałatkę i wymieszać.
Uwaga! Można dodać chilli jeśli lubicie pikantno-słodkie smaki :-)
Smacznego i na zdrowie!