Sałatka z tuńczykiem i karmelizowanym ananasem
Składniki
Sałatka
- puszka dobrego tuńczyka w sosie własnym lub oleju
- 1 nieduży, dobrze dojrzały ananas
- imbir - ok. 6 cm
- oliwa do smażenia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sałata (np. rukola, sałata rzymska itd.)
- kiełki np. rzodkiewki
- owoce - jagody lub borówki i maliny - ilość wg. uznania
- kilka gałązek kolendry
Sos
- kilka łyżek oliwy
- 4 łyżki octu malinowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Świeży ananas obrać, wykroić zdrewniały środek i pokroić go na niewielkie kawałki.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i wrzucić przeciśnięty w wyciskarce do czosnku (lub drobno zmielony) imbir. Chwilę pomieszać, pozwalając przejść smakowi imbiru do oliwy. Na to wyłożyć pokrojony ananas, pozwolić mu przesmażyć się przez minutę lub dwie
Krok 3
Wlać miód i mieszając doprowadzić do odparowania nadmiaru soku i do lekkiego skarmelizowania się ananasa (proszę uważać, aby Nie smażyć ananasa zbyt długo – nie rozgotować go!). Lekko posolić, aby złamać słodycz. Można dodać w trakcie również nieco soku z cytryny – zachęcam do eksperymentowania … Schłodzone ananasy w szczelnie zamkniętym pojemniku wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki
Krok 4
Przygotować sos:
Ocet malinowy wymieszać z musztardą i odrobiną miodu (dla złamania kwaśności octu) a następnie mieszając, wlać oliwę. Dodać soli i pieprzu do smaku
Krok 5
Tuż przed podaniem w misce ułożyć kiełki i sałatę (doskonale sprawdzi się np. sałata rzymska, rukola, możemy dodać też trochę rukwi wodnej). Dość grubo kroimy kolendrę i dodajemy również do sałaty. Na to wykładamy ananasy, dekorujemy sezonowymi owocami – np. jagodami, czy malinami i polewamy przygotowanym sosem