Sałatka z bulgurem i kurczakiem
Składniki
- 1 szklanka grubego bulguru
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ogórek
- 0.33 papryki czerwonej
- 3 plastry fety
- koperek
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- sól morska do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy.
Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Paprykę, ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.