Szparagi pod beszamelem
Składniki
- 2 pęczki szparagów zielonych
- do smaku sól
- do smaku cukier
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania
Krok 2
Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania
Krok 3
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Krok 4
Żółtka utrzeć, dalej ucierając wlewać gorący sos. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Krok 5
Sos wylać na szparagi, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Również białe szparagi można przygotować pod beszamelem.