Sałatka z farro, pieczoną marchewką, pistacjami i rukolą
Składniki
- 200 g Farro (pszenica płaskurka)
- 1 kg marchwi
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 opakowania rukoli Fit&Easy
- 1 pęczek świeżej mięty
- 50 g pistacji
- sok z 1 cytryny
- 100 g sera parmezan w płatkach
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny szampański
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30min), a następnie wystudzić.
Krok 2
Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45min. w piekarniku nagrzanym do 220°C aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).
Krok 3
Przygotowane wcześniej Farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamiczny oraz posiekanymi ziołami. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać razem z rukolą oraz płatkami sera parmezan.